Jorian knapt regelmatig tuintjes op voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. Hij vertelt: “Zelf kunnen ze het niet meer, vanwege klachten of ouderdom en ze hebben ook niet echt een netwerk die hen kan helpen. Kleine moeite om zulke mensen even te helpen. Ze vinden het vooral fijn als je nog even een babbeltje maakt. Die verhalen worden al snel lang en diep, ik merk dat sommige mensen al een poosje hun verhaal niet kwijt konden. Eigenlijk luister ik alleen maar en maak ik af en toe een grapje, dat vinden ze helemaal mooi!”

Tijdens zijn opleiding Social Work kwam Jorian voor het eerst in aanraking met Netwerk Dien je Stad. Met een aantal klasgenoten heeft hij een voetbaltoernooi georganiseerd voor jongens uit een vluchtsituatie. “Ik had zoiets nog nooit gedaan, maar vond het heel gaaf om op een laagdrempelige manier in contact te komen met vluchtelingen. Aan het begin was het wat onwennig, maar door samen een spel te spelen kan je makkelijk verbinding leggen. Zij, maar wij ook, vonden het heel leuk en dan kom je er achter dat je eigenlijk heel veel gemeen hebt.”

Later klopt Jorian nog eens bij Netwerk Dien je Stad aan, als hij met een groepje van zijn studentenvereniging een avond praktisch aan de slag wil. Hier start zijn carrière als tuinman bij Netwerk Dien je Stad. Behalve groene vingers levert het hem vooral een goed gevoel op: “Als je iets van je welzijn deelt met een ander, word je daar uiteindelijk zelf ook gelukkiger van. Het is gewoon mooi om mensen te helpen, want daar heeft niet alleen de ander iets aan, maar jijzelf ook.”

Toch ziet Jorian dat veel van zijn leeftijdsgenoten vooral met zichzelf bezig zijn. “Als je studeert, bestaat je netwerk vooral uit mede-studenten, met wie je lekker kan chillen en borrelen. Ik vind het tof dat ik via Netwerk Dien je Stad ook andere doelgroepen tegenkom, die ik anders niet zo snel zou zien. Ik ben daar enthousiast over, en ik denk door dat verhaal te vertellen, ik anderen ook kan aansporen!

Zou jij ook wel eens iets voor een ander willen doen? Dat kan! Stuur een bericht naar netwerk@dienjestad.nl