Het voordeel is dat het lekker flexibel is. Je kan zelf aangeven wanneer je kan. Er wordt niet verwacht dat ik elke week wat doe. Soms doe ik twee klussen in één maand, soms doe ik twee maanden lang geen klus.”


Ondanks zijn drukke agenda heeft Arjan (22) een halfuurtje gevonden om met me in gesprek te gaan over zijn ervaringen als vrijwilliger. Arjan woont in Ede, studeert in Wageningen en zit daar ook bij een studentenvereniging. Wellicht heeft hij je tuin wel eens opgeknapt of heb je hem ontmoet tijdens een vrijwilligersavond. Hij kende Dien je Stad al via zijn vriendin, die maatje was van een oudere vrouw. Via huisgenoten kwam hij opnieuw in aanraking met Dien je Stad; zij deden wel eens boodschappen voor mensen in de buurt.

Flexibel en laagdrempelig
Op de bank zitten bij een oudere thuis is niet voor Arjan weggelegd, maar een klein klusje voor iemand doen leek hem wel wat! “Ik zit in een groepsapp waarin hulpvragen worden gedeeld. Het voordeel is dat het lekker flexibel is. Je kan zelf aangeven wanneer je kan. Er wordt niet verwacht dat ik elke week wat doe. Soms doe ik twee klussen in één maand, soms doe ik twee maanden lang geen klus.” Het leuke van praktische klussen vindt Arjan dat je direct resultaat ziet.

Onlangs heeft hij met vrienden pootjes van een bed korter gezaagd, waardoor meneer W. zijn evenwicht niet meer verliest wanneer hij zijn steunkousen op bed aantrekt. Het klussen geeft hem voldoening omdat hij gelijk verandering ziet en omdat de ander er ontzettend blij mee is. “Het is fijn dat vrijwilligerswerk bij jullie zo laagdrempelig is. Ik geef mijn voorkeur aan en jullie zorgen dat het naar mijn voorkeur kan.” vertelt Arjan. Als hij een gaatje over heeft in zijn agenda dan belt hij ons, waarop wij aan de slag gaan om een passende klus te vinden. Wil hij iets binnen doen? Dan gaan we op zoek naar een binnen klus.

Samen op pad
Een moment dat Arjan zal bijblijven is de pizza avond; op deze avond kwamen vrijwilligers van Dien je Stad samen pizza eten om vervolgens in groepjes uiteen te gaan om klussen te doen. Arjan heeft toen met anderen bij een verhuizing geholpen. “Het is super gezellig, en je bent ook nog wat voor iemand aan het doen!” vertelt hij enthousiast. Dat hij graag samen met anderen op pad gaat, blijkt ook uit een ochtend waarop hij een clubje mensen van zijn studentenvereniging optrommelde om samen klussen te doen. “Ik gaf toen mijn wensen aan, jullie zochten er klussen bij. Het werd echt snel geregeld voor ons.”

Levenshouding
Eigenlijk op alle gebieden gaat het goed met Arjan, hij vertelt dat hij weinig problemen gehad heeft en geluk heeft met waar hij is opgegroeid. “Ik ben daar hartstikke dankbaar voor, maar het is niet iets wat ik door mezelf heb bereikt of verdiend. Net zo goed als dat mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten dat niet hebben verdiend.”
Arjan vindt dat hij niet altijd recht heeft op dat wat van hem is, en dat hij daarom een stukje van zijn rijkdom mag delen. Klaarstaan voor een ander, dat vindt hij een mooie levenshouding. Vanuit deze levenshouding doet hij vrijwilligerswerk. “Daarnaast kan ik met vrijwilligerswerk losse gaten in mijn agenda invullen, dat kan met betaald werk niet.”

Het vrijwilligerswerk geeft hem voldoening. Hij vindt het fijn dat je echt zichtbaar resultaat hebt van je werk. Dat een pad naar een voordeur weer onkruidvrij is, dat is een kleine moeite. Arjan ziet het een soort als zijn doel om er voor anderen te zijn.