Sjak (24) is maatje van een leeftijdsgenoot. Een Syrische jongen die zo’n twee jaar geleden naar Nederland is gekomen. “Hij wil graag meer begrijpen van het Nederlande schoolsysteem. Daar help ik hem bij, door iedere week een uurtje, soms twee, af te spreken. Soms drinken we lekker een biertje op het terras, of bij hem thuis een kopje koffie. En dan kijken we eigenlijk, waar loop je nou tegen aan en hoe kan ik jou daar nou verder in helpen. Maar heel laagdrempelig, door als ‘vrienden’ op te trekken.”

Het verbaast Sjak wat je allemaal moet regelen als je naar school wilt zonder Nederlands paspoort. “Als ik kijk naar de hoeveelheid brieven die hij krijgt vanuit allerlei instanties, waarvan ík nog niet eens wist dat ze bestonden. En daar moet hij dan allemaal dingen voor doen. En dan staan er soms ook nog eens woorden in die ik nog niet eens begrijp, laat staan hij! Dus dat kunnen we dan samen oppakken en staat hij er niet alleen voor. Binnen school ook: hij moet straks een examen doen voordat hij aan een HBO opleiding kan beginnen. Daar moeten allerlei formulieren voor worden ingevuld. Als je het systeem niet begrijpt is dat wel heel lastig.”

Maar ook voor Sjak is het contact leerzaam. “Hij zet mij elke week ook wel weer stil, er zijn veel grotere dingen dat dit. Dat zegt hij dan niet zo, maar zijn familie zit in het buitenland, die ziet hij de komende tijd gewoon niet en hij heeft ze de afgelopen drie jaar ook niet gezien. Dan denk ik wel even, tsja, dan kom ik aan met mijn deadline of dat ik misschien een toets niet ga halen, dat is dan wel echt even anders. Maar het is ook erg leuk om een stukje van zijn cultuur te leren kennen. Wij Nederlanders zijn heel druk, alles moet meer, sneller en beter. Zij zijn veel relaxter, sneller tevreden met waar ze staan, dus dat leer ik wel van hem.”

“In het begin was het nog best lastig om die verbinding te zoeken” vertelt Sjak. “Maar hoe langer we onderweg waren, hoe meer open hij werd en deelde hij bijvoorbeeld ook het verhaal over hoe het vluchten voor hem is geweest. Hij heeft heftige dingen meegemaakt en heeft daar nog steeds last van. Ik ben voor hem ook een stabiele factor. Hij weet gewoon dat ik één keer in de week kom en dat hij z’n verhaal bij mij kwijt kan en dat helpt hem wel echt verder. Mooi dat ik dat voor iemand kan doen!”

Wil jij ook vrijwilliger worden bij Netwerk Dien je Stad? Neem dan contact met ons op!