Tijdens de maatjesdag, waarbij de maatjes even in het zonnetje worden gezet maar ook hun vragen kunnen stellen en begeleiding op maat ontvangen, horen we vele verhalen. Over de belevenissen die jongeren meemaken. Over de verbinding die is ontstaan. Over de nieuwe ontdekkingen en de verrijking in hun leven. We delen er graag een aantal:

Bij de afronding van een traject zei een vrijwilliger: ‘We zijn dierbare vriendinnen geworden. (81 en 24 jaar)’

Jo

Ze vinden het zo bijzonder dat ze aan elkaar gekoppeld zijn, dit zeggen ze ook steeds tegen elkaar. ‘We zijn bijna familie. We blijven in elkaars leven tot mevrouw er niet meer is. We zijn heel hecht en dat is wederzijds.’ ‘Ze is voor mij de kleindochter die ik nooit heb gehad.’ ‘En voor mij is ze een extra oma.’ ’Het is voor mij ook heel ontspannen. Na een dag werken ga ik bijvoorbeeld nog even lekker lingo kijken met Jo.’ ‘Ik ben blij dat ik wat voor haar kan betekenen en dat mevrouw niet eenzaam het laatste einde door moet komen.’

Wederkering

Bij de afronding van een ander traject vertelde een andere vrijwilliger dat het maatjescontact voor haar heel waardevol is. Ze gaat met plezier naar haar maatje toe en krijgt er ook energie van ‘Het is heel wederkerig. Ze leeft ook met mij mee en ik kan ook mijn zorgen met haar delen. We zorgen voor elkaar. We delen verhalen en we delen het leven.’ Ook de hulpvrager gaf aan dat het zo mooi is omdat het wederzijds is. ‘Ik kan ook van betekenis voor haar zijn en dat voelt goed. Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vond is dat mijn maatje me heeft geleerd hoe ik met mijn scootmobiel in de trein kan om mijn broer te bezoeken die in een verzorgingshuis zit. Nu kan ik er zelfstandig heen. Dat betekent zoveel voor mij.’

Lachen

Deze maand is er een nieuw traject gestart en ik (Lisanne, coördinator Netwerk Dien je Stad) belde de hulpvrager om te horen hoe het gaat. Ze was laaiend enthousiast. Ze is ontzettend blij met haar maatje. Ze spreken elke maandag met elkaar af en ze kijkt er elke week naar uit. ‘Het klikt ontzettend goed vanaf het eerste begin. We hebben al van alles samen gedaan, naar de kringloopwinkel, naar Lunteren en met mooi weer gaan we lekker naar het bos. Mevrouw gaf aan dat het niet beter kan. Prachtig toch!’
De vrijwilliger gaf aan dat ze het zo leuk vindt om mevrouw te zien genieten en is blij dat voor haar te kunnen betekenen. ‘En we kunnen heel erg lachen samen!!’