Vandaag stelde Fransisca Blaauw een keer niet zelf de vragen, maar werd zij zelf geïnterviewd.
Over Fransisca
Fransisca is geboren en getogen in Leeuwarden en woont sinds een paar jaar in Ede. Fransisca houdt van schrijven, buitensporten en bordspellen. Toen het tijd was om echt te gaan studeren na het voortgezet onderwijs, besloot ze om voor leraar basisonderwijs te gaan studeren. Ze wilde altijd al graag juf worden en anderen zeiden ook tegen haar dat ze goed met kinderen was. Toch begon er na drie jaar studie iets in haar te knagen: paste deze studie wel echt bij haar? Uiteindelijk gooide ze het roer om en ging ze op zoek naar een andere studie.
Nadat Fransisca een aantal open dagen had bijgewoond op verschillende scholen in het land, twijfelde ze nog tussen twee studierichtingen: Journalistiek of Social Work. Maar na een meeloop dag met een journalist, ging haar voorkeur toch uit naar Social Work, omdat deze opleiding breder was en ze meer kans maakte op een baan. Zo maakte ze haar keuze om op de Christelijke Hogeschool Ede haar studie te gaan doen. Ze verhuisde naar Ede en ging hier op zichzelf wonen.
Eerste maatjesproject
In het eerste jaar van haar studie moest ze vanuit school een maatjesproject doen. Dit deed ze bij Stichting Dien je Stad, waar ze een meisje van 8 jaar oud huiswerkbegeleiding ging geven en dan voornamelijk begrijpend lezen en rekenen. Het meisje is geboren in Somalië en heeft twee broertjes en een zusje die allemaal in Nederland zijn geboren. Fransisca koos bewust om voor dit meisje maatje te zijn. Dit gaf haar de kans om haar leefwereld van binnenuit te beleven. Haar maatje kwam namelijk uit een ander land, was islamitisch en woonde in een flat. In het begin was haar maatje nog wat verlegen, maar toen ze elkaar wat beter leerde kennen, kwam ze al gauw losser.
Maatje van het hele gezin
Momenteel is Fransisca nog steeds maatje van haar, maar is het nu meer een vriendschap geworden met de hele familie. Ze spreken wekelijks af en de ene keer heeft één van de broertjes hulp nodig bij zijn huiswerk en de andere keer komt de moeder naar Fransisca met een ontvangen brief die ze niet begrijpt. Fransisca biedt dus momenteel bredere hulp dan enkel huiswerkbegeleiding. Een voorbeeld hiervan is toen Fransisca bij het gezin was en de moeder in gesprek met iemand via Facebook Messenger. Al snel gaf de moeder de telefoon aan Fransisca. Het was iemand waarmee de moeder een afspraak had gemaakt om om 19.00 uur een kast op te halen in Arnhem. Maar het was al 18.55 uur en de kinderen moesten nog naar de buurvrouw gebracht worden. De mensen gaven aan dat het echt niet later kon dan 19.30 uur want ze moesten ook nog weg. Fransisca legde uit aan de moeder dat ze moest laten weten dat ze wat later waren dan 19.00 uur, zodat de ander daar rekening mee kon houden. Ook liet ze haar weten dat je in Nederland niet zomaar een half uur later kunt komen dan afgesproken.
“Jaren later ben ik nog steeds maatje, maar nu van het gehele gezin.”
Ontspanning
Voor de afwisseling besloot Fransisca een keer een taart te bakken met haar maatje. Samen gingen ze naar de winkel om de boodschappen te doen, die Fransisca haar maatje zelf liet doen. Wanneer ze niet wist waar iets stond, liet Fransisca het haar maatje vragen aan een medewerker van de winkel. Zo werd haar maatje uitgedaagd om iets te doen wat ze nog niet eerder had gedaan en werd er ook nog gewerkt aan het begrijpend lezen. Want als haar maatje een regel oversloeg, of in plaats van 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel zout in het deeg verwerkte, was het resultaat uiteraard niet zoals gewenst. En door deze ‘opdracht begrijpend lezen’ kon Fransisca het meisje ook laten zien dat begrijpend lezen nuttig was, voor als ze straks op eigen benen moet staan. Tijd voor ontspanning is ook belangrijk, bijvoorbeeld toen Fransisca op een stralende zomerdag samen met haar maatje en haar broertjes en zusje op het balkon een watergevecht hield.
Een tweede maatje
In het derde schooljaar van Fransisca ging ze een jaar stage lopen. Ook dit deed Fransisca bij Stichting Dien je Stad. Tijdens deze stage ging Fransisca samen met haar collega Marieke op bezoek bij een vrouw van 50, die zich ingeschreven had voor een maatjesproject. Deze vrouw was alleen en wilde graag sociale contacten aangaan. Ze was op zoek naar iemand om leuke activiteiten mee te ondernemen. Het doel van dit gesprek was om de vrouw beter te leren kennen om zo een geschikt maatje te kunnen vinden voor haar. Dit klikte gelijk erg goed. Na een tijdje waren er alleen nog geen aanmeldingen van mensen die haar maatje wilde worden, dus besloot Fransisca om zelf haar maatje te worden.
Zo gezegd, zo gedaan. Binnen enkele dagen stond Fransisca voor de tweede keer bij deze vrouw op de stoep, maar dit keer om gezellig, ontspannen koffie te drinken en te praten over van alles en nog wat. De vrouw weet sinds drie jaar dat ze autisme heeft en heeft er veel aan om met Fransisca activiteiten te ondernemen. Omdat de vrouw het daarom lastig vindt om alleen nieuwe dingen te proberen gaat ze vaak naar plaatsen waar ze al eerder geweest is. Maar wanneer Fransisca mee is, durft ze nieuwe dingen uit te proberen zoals in plaats van een cappuccino een keer iets anders bestellen.
“Maar als ik mee ga, dan durft ze iets nieuws!”
Uitdaging
Fransisca stimuleert de vrouw ook om haar grenzen te verleggen en haarzelf uit de dagen. Bijvoorbeeld wanneer de vrouw vraagt: “Wat zullen we volgende week gaan doen?”, reageert Fransisca daarop met een aantal voorstellen waarvan ze weet dat ze die nog niet eerder heeft gedaan. Fransisca geeft aan dat ze ook leert van haar maatje. Omdat de vrouw autisme heeft, leert ze hoe de denkwereld van deze vrouw in elkaar zit.
Maatjesprojecten zijn voor iedereen
Fransisca heeft nu dus twee maatjes en ze geeft aan dat het erg leuk is: “Er is voor iedereen wel een maatje waar je energie van krijgt”. Het jonge meisje uit de flat op 9 hoog, waarbij ze zag dat ze als gezin het geluk veelal uit de kleine dingen haalde. De oudere vrouw met veel levenservaring die ze na korte tijd als een goede vriendin is gaan zien. Een maatjesproject zou ze iedereen aanbevelen. Je hoeft je niet druk te maken of er wel een maatje is die bij je past, want, geeft Fransisca aan: “Als je weet wat bij je zou passen kan er binnen Stichting Netwerk Dien je Stad meegekeken worden of er iemand is die bij jou past.”.
Interview afgenomen en geschreven door Sander Horst, 11 mei 2022