Geertruida heeft een jaar lang huiswerkbegeleiding gegeven aan twee broertjes. “De ouders van de jongens spraken maar nauwelijks Nederlands, daardoor hadden de jongens een taalachterstand. Ook snapten de ouders niet echt hoe het Nederlandse schoolsysteem werkt. De jongens hadden dus niet echt iemand die hen kon helpen.”

Vanuit de opleiding Social Work komt Geertruida bij Netwerk Dien je Stad terecht. “Wat ik zo tof vond aan het huiswerkproject, is dat je eigenlijk iets heel kleins doet, maar het maakt een enorme impact in het leven van de jongens. Toen ik er voor het eerst kwam zei ik: als je iets niet snapt moet je het vragen. Maar dat deden ze niet, ze durfden niks te vragen. Dus dat moest ik ze eigenlijk eerst leren.”

Gelukkig ging dat steeds beter: “Toen ze eenmaal vragen durfden te stellen ging ik met hen oefenen hoe je de sommen aan kan pakken. Uiteindelijk was het zo dat als ik daar kwam, het huiswerk af was, op een paar moeilijke sommen na. Daar gingen we dan samen mee aan de slag en dan was er vaak nog genoeg tijd over voor een spelletje.”

Het gezin is van Vietnamese afkomst. Geertruida vond het erg leuk om wat van de cultuur mee te krijgen. “Ze zijn echt super gastvrij, de jongens moesten mij ook altijd eerst wat drinken geven van hun moeder. Er logeerde ook eigenlijk altijd wel familie bij het gezin, ik mocht op verjaardagen komen en er stond altijd heerlijk eten klaar. Je wordt echt een soort vriend van de familie.”

Het traject was niet alleen voor de jongens leerzaam. Ook Geertruida heeft er veel van geleerd: “Dat pure wat kinderen hebben, daar heb ik echt van genoten. En het helpt me ook wel weer om dingen wat te relativeren. Maar ook dat ik zie dat mijn hulp hen zo veel verder heeft gebracht. Ik kijk nu wel bewuster rond in mijn eigen omgeving: wie kan ik helpen.”

De resultaten van de jongens zijn echt verbeterd. “Ik heb nog contact gehad met de juffen. In het begin maakten ze nooit hun huiswerk en daardoor liepen ze standaard achter in de klas. Nu hebben ze eigenlijk altijd hun huiswerk gemaakt! Wat ze vooral goed hebben geleerd is om gewoon stap voor stap te bekijken wat ze moeten doen. Pak er een kladpapiertje bij en ga aan de slag. Dan kunnen ze opeens hele moeilijke sommen oplossen. Het verbaasde hen zelf!”

Wil jij ook vrijwilliger worden bij Netwerk Dien je Stad? Neem dan contact met ons op!