Bel of mail je wel eens met Netwerk Dien je Stad? Dan is de kans groot dat je als eens contact hebt gehad met Gerdieneke. Vanaf september loopt zij haar derdejaars stage van Social Work bij Dien je Stad. Nu bijna drie maanden verder zijn we benieuwd hoe het haar bevalt! Tijd om haar eens een paar vragen te stellen…

Waarom heb je bij Netwerk Dien je Stad gesolliciteerd?

“Tijdens mijn vorige stage had ik een aantal maatjes, het leek me naast het uitvoeren ook heel leuk om projecten te regelen. Daarnaast wilde ik graag in een team werken. Dus dat sprak me wel aan in de stage bij Dien je Stad. Ik kende hen al een beetje van het huiswerkproject uit mijn eerste jaar. Daar begeleidde ik een Turks meisje uit groep 7. Ik probeerde de huiswerkopdrachten een beetje te verwerken in spelletjes, zodat het wat leuker voor haar werd. Ze zei nog tegen me: ‘we lijken wel op elkaar, we houden allebei niet van huiswerk’.

Wat zijn je taken bij Dien je Stad?

“Ik werk twee dagen voor team praktisch en twee dagen voor team sociaal. Dus maandag en dinsdag ben ik bezig met het oplossen van praktische hulpvragen; een lamp ophangen of een verhuizing regelen. Daar probeer ik dan vrijwilligers voor te vinden. En woensdag en donderdag help ik vooral bij het huiswerkproject. Er zijn dan 7 eerstejaars die ik mag begeleiden. Erg leuk, vooral omdat ik het zelf ook gedaan heb!”

Krijg je vaak positieve reacties terug?

“Ja, eigenlijk altijd wel. De meeste vrijwilligers vinden het echt een leuke ervaring! Pas had ik een groepje en zij vertelden dat ze echt wel geraakt waren door de situatie waar iemand dat in zit. Een heel huis vol spullen. Dan vragen ze zich wel af, hoe kan iemand zo leven?

Dat herken ik wel, soms ga ik wel eens langs bij een groepje vrijwilligers om te kijken hoe het gaat. En mensen zijn vaak heel blij als je komt. Je neemt echt een kijkje in hun leven. Dat vind ik echt wel bijzonder, dat ze daar open voor staan. Normaal kom je nooit zo bij iemand binnen…”

Wanneer ga jij met een tevreden gevoel naar huis?

“Als mensen verder zijn geholpen. Als bijvoorbeeld een klus goed is gegaan en iedereen blij is met het resultaat. Verder ben ik erg blij met het team waar ik in werk. Iedereen is positief en betrokken en wil altijd even met je meedenken of je ergens mee helpen. Dat zorgt ook dat ik me hier eigenlijk gelijk vanaf het begin al thuis voelde.

Wat staat er in de komende periode op het programma?

“Sowieso natuurlijk het Ontmoetingsfeest op 10 december. Ik ben er zelf wel eens geweest en toen vond ik het een bijzondere avond, dus het lijkt me tof om daar nu weer te zijn. Een mooi concept waarbij allerlei verschillende mensen samen uit Ede eten en elkaar ontmoeten. Verder blijven de hulpvragen wel binnenkomen, dus er is altijd genoeg te doen!