Danila studeert verpleegkunde en doet daarnaast boodschappen met een oude dame. Dit is vooral erg gezellig vertelt Danila: “Mevrouw is zelf vroeger ook verpleegkundige geweest. En ze heeft veel reizen door Indonesië gemaakt, en mijn familie heeft daar gewoond, dus daar kunnen we leuk over kletsen. Ondanks het leeftijdsverschil hebben we echt leuke gesprekken!”

Vaak doen Danila en de dame eerst samen boodschappen en daarna drinken ze nog een kopje thee. “Meestal is mevrouw zo blij dat ik kom, dat ze beneden al klaar zit in haar rolstoel!” In de Albert Heijn werkt het tweetal het zorgvuldig samengestelde lijstje af. Maar spontane aankopen moeten ook kunnen: “pas zag ze een aanbieding van twee bosjes bloemen, 1 + 1 gratis, dan wil ze dat ik ook een bosje voor mijzelf uitzoek.”

Dat de dame zelf nog kan kiezen wat ze wil is volgens Danila erg belangrijk voor haar: “ik merk aan alles dat zelfstandigheid heel belangrijk is voor haar. Soms zegt ze wel eens; ‘toen ik mijn auto moest inleveren was het voor mij wel echt een grote stap, dat ik niet zomaar meer naar mijn vriendinnen kon gaan.”

Naast de boodschappen neemt Danila haar ‘leenoma’, zoals ze de oude dame noemt, wel eens mee om iets leuks te doen. “Een poosje geleden gingen we even een ijsje eten bij de Bernardo’s en toen zei ze; ‘ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst de stad in ben geweest en een ijsje heb gegeten.’ Ze had de hele dag een enorme glimlach op haar gezicht, zo leuk!”

“Doordat ik zie hoe fijn zij het vindt dat ik langs kom, besef ik me wel steeds meer dat iets wat voor mij heel klein is en helemaal niet veel moeite kost, zó veel voor iemand anders betekent. Als ik langskom, dat maakt gewoon echt haar dag. Voor mij is het één van duizend dingen op een dag, en voor haar is het echt het hoogtepunt, dat is wel heel mooi.”

Danila vindt het bijzonder hoe goed de dame en zij het kunnen vinden samen: “Dien je Stad heeft ons echt mooi aan elkaar gekoppeld! Ik vond het ook heel prettig dat ik goed kon aangeven hoeveel tijd ik wilde investeren en wat mogelijk was binnen mijn agenda. Daardoor is het vrijwilligerswerk heel goed te combineren met studie en mijn sociale leven!”

Zou jij het ook leuk vinden om (twee) wekelijks met iemand op te trekken?
Stuur een mail naar netwerk@dienjestad.nl