Gisteravond, 12 december, vond het jaarlijkse Ontmoetingsfeest van Netwerk Dien je Stad plaats. Nieuw dit jaar, was dat het samen werd georganiseerd en gevierd met Netwerk voor Jou uit Veenendaal. Een feest waar iedereen, alle lagen van de maatschappij, als een soort mini-samenleving, elkaar kan ontmoeten. De Basiliek in Veenendaal was sfeervol aangekleed met winterse bomen, honderden lichtjes en buiten knetterde de vuren al gezellig. Het dikke pak sneeuw maakte het kerstplaatje compleet.

Een dag eerder, toen het Ontmoetingsfeest eigenlijk zou plaatsvinden, gooide diezelfde sneeuw nog flink roet in het eten. Door de afgegeven code rood, werd de organisatie gedwongen het feest een dag te verplaatsen. Maar dat mag de pret niet drukken, één van de gasten komt glunderend binnen: “dit is al de vierde keer dat ik bij het Ontmoetingsfeest ben, ik vind het ieder jaar toch weer zo bijzonder en gezellig!”

Het thema van de avond is ‘Proef de Verbinding’. Na het voorgerecht werden alle gasten uitgedaagd op te staan en aan een tafel te gaan zitten waar ze niemand kenden. Aan de grote ronde tafels zaten inwoners uit Ede en Veenendaal, hulpontvanger of vrijwilliger, christen of moslim, iedereen zit door elkaar. Sommige mensen zijn niet eens bewust vrijwilliger. Een meneer is maatje van een vluchteling vraagt zich af: “als ik maatje ben, ben ik dan ook vrijwilliger?” Zijn buurvrouw antwoordt: “jazeker bent u dat!” Meneer: “Ik dacht: dat is iets wat je gewoon doet.”

Terwijl alle gasten heerlijk eten van een drie-gangen diner, speelt de band vrolijke kerstliedjes en interviewen de twee burgermeesters elkaar. Wanneer Jolanda Fennema, regio officier van het Leger des Heils, op het podium vertelt waarom zíj kerst viert, kan je een speld horen vallen. Een van de aanwezige politieagenten reageert: “Zelf ben ik helemaal niet gelovig en heb ik geen kerkelijke achtergrond, maar ik vind het wel heel bijzonder wat christenen vanuit hun geloof doen voor anderen.”

Aan het begin van de avond vertelt één van de gasten: “Die mensen van Dien je Stad hebben mij echt geholpen aan een nieuwe start. In het nieuwe jaar ga ik beginnen met een opleiding om ervaringsdeskundige te worden, dan kan ik mensen met een verslaving helpen. Ik hoop vanavond mensen te ontmoeten om mijn netwerk een beetje uit te breiden”. Aan het einde van de avond vertelt hij: “Het viel me erg mee, ik vond het toch best een beetje spannend om hier in mijn eentje naar toe te gaan, maar ik heb veel aardige mensen gesproken.”

Dat is het mooie aan zo’n avond: iedereen ontmoet nieuwe, aardige mensen en geniet van het samen zijn. Netwerk Dien je Stad en Netwerk voor Jou kijken terug op een prachtige avond, die niet mogelijk was geweest zonder de hulp van ruim 60 vrijwilligers en heel veel sponsoren.

Foto’s door Niek Stam