Noa (20) geeft huiswerkbegeleiding aan Dario, een jongen van Marokkaanse afkomst die in groep 8 zit. In het afgelopen jaar heeft Dario al grote stappen gezet. Noa vertelt: “In het begin vroeg ik hem, wat wil je nou zelf bereiken? Hij gaf aan graag naar het Pallas Athene college te willen, maar daarvoor moet je in ieder geval TL voor hebben. Dat niveau had hij echt nog niet, maar door iedere week hard te werken, kan hij nu naar deze school!”

Iedere week spreken Noa en Dario een uurtje af. Ze zijn dan niet alleen maar serieus bezig, samen hebben ze afgesproken om in ieder geval een half uur met huiswerk bezig te zijn en daarna gaan ze nog even voetballen of een spelletje doen.

Niet alleen de schoolresultaten van Dario zijn verbetert. Noa merkt op dat zijn zelfvertrouwen ook veel groter is geworden. “In de winter zijn we een keer gaan schaatsen op de ijsbaan en daar merkte ik dat hij het helemaal geweldig vond. Op zo’n kleine schaatsbaan ben je met heel veel mensen in contact. Je botst eens tegen iemand aan, of dan val je weer. Daar zag ik een kant van hem waar hij om ging met andere mensen. Daar werd hij, ook richting mij, veel zelfverzekerder van.”

Noa vindt het ook erg leuk om bij een Islamitisch gezin over de vloer te komen. “Toen ik daar de eerste keer kwam zat het hele gezin op de bank en stond de tafel vol met eten. De gastvrijheid is enorm! Ze doen heel erg hun best om Nederlands tegen mij te praten, vragen altijd of ik iets wil eten of drinken. Daar heb ik veel van geleerd; hoe zij zijn. Ik wist gewoon heel weinig over hun cultuur en je hebt toch best wel wat vooroordelen.”

De huiswerkbegeleiding duurt in principe een jaar, maar Noa denkt dat hij en Dario elkaar nog wel blijven zien: “ik ben wel heel benieuwd hoe het door de jaren heen met Dario gaat. Dus ik zou het eigenlijk wel heel leuk vinden om nog een beetje contact te blijven houden.”

“Door het doen van dit maatjescontact heb ik wel echt gezien wat het voor iemand kan betekenen als je tijd en aandacht aan iemand geeft. En dat hoeft niet eens een jaar lang in de vorm van een maatjescontact… Ik woon midden in het centrum, ik kom genoeg mensen tegen die ik gewoon vriendelijk kan groeten, daar kan ik al mee beginnen!“

Lijkt het jou leuk om, net als Noa, een jaar met een kind op te trekken en hem of haar echt verder te helpen? Mail dan naar netwerk@dienjestad.nl